Vrijwilligers gezocht!

Binnenkort start het Valkhofbunkerseizoen weer. Daarom zijn we hard op zoek naar vrijwilligers die mensen willen verwelkomen bij de bunker. Want wat is er nu leuker dan in het weekend historisch verantwoord in het zonnetje staan?

Kijk hier voor meer informatie, of stuur een mailtje naar info@valkhofbunker.nl

Winterstop!

Afgelopen weekend ontvingen we de laatste keer dit jaar bezoekers bij de Valkhofbunker, nu volgen vier maanden winterstop. Een mooi moment om terug te blikken op ons eerste jaar officieel open voor publiek.

Wat hebben we een fantastische en succesvolle tijd achter de rug. Niet alleen namen we deel aan Stichting Open Monumentendag, de herdenking van Stichting Market Garden (inclusief enkele aanwezige veteranen) en het weekend van 024geschiedenis Gemeente Nijmegen, we verwelkomden ook dagjesmensen; vriendengroepen; families; schoolklassen; verschillende nationaliteiten als Canadezen, Amerikanen, Polen, Duitsers, Chinezen en Syriërs; groepen van de ANWB, VVV Nederland (Nijmegen), ’t Gilde Nijmegen, Museum het Valkhof en Stadswandeling Nijmegen. In bijzonder willen we het Mondriaan Fonds, Stichting Menno van Coehoorn en leden van de 13e Geneeskundige Compagnie van de Koninklijke Landmacht Nederland bedanken voor hun interesse in onze Stichting.

In weer en wind stonden en staan de vrijwilligers van Stichting Valkhofbunker met een onuitputtelijke passie en energie klaar om de geschiedenis van Nijmegen en de Tweede Wereldoorlog levendig te houden voor elke generatie. Bezoekers en onze geweldige vrijwilligers bedankt! En tot in 2018!

Laatste kans om de bunker te bezoeken

Aankomend weekend zit ons drukke seizoen er weer op. Op 26 en 27 november kun je voor het laatst dit jaar de Valkhofbunker bezichtigen voor we onze deuren sluiten vanwege de winterstop. We zijn, zoals gebruikelijk, geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Het is nog niet duidelijk op welke datum in het voorjaar de bunker weer opengaat. Houd daarvoor deze website en onze Facebookpagina in de gaten.

Wil je na komend weekend toch nog een keer komen kijken? Geen probleem. Je kunt dan een afspraak maken via info@valkhofbunker.nl.

Red het Bunkermuseum Den Haag

bunkermuseum-den-haag-vooraanzicht
Buitenkant Bunkermuseum Den Haag, aan de Scheveningse Boulevard. (c) Bunkermuseum Den Haag

Een deel van de beruchte Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de westkust van het vasteland van Europa, dreigt verloren te gaan. Het Bunkermuseum Den Haag moet namelijk haar deuren sluiten. Om de bunker te redden, is het Bunkermuseum een petitie gestart.

Omroep West meldt dat gemeente Den Haag laat weten dat de oude nazibunker aan de boulevard van Scheveningen de ontwikkelingen van de badplaats in de weg staat. De gemeente wil liever denken aan positieve toekomstvisioenen dan een donker verleden.

bunkermuseum-den-haag
Hier sliepen de Duitsers, terwijl ze maandenlang wachtten op de afschuwelijke, allesbeslissende aanval vanaf zee, die eens zou komen.

Wij van de Valkhofbunker vinden dit natuurlijk enorm jammer. Juist van de donkere kanten van het verleden kunnen we wat leren. Voor de huidige generaties is het bijna onvoorstelbaar dat ons land ooit in de frontlinie van een wereldoorlog lag. Aan ons te taak om die herinnering levend te houden. Ben je het hier mee eens? Teken die petitie!

Het Bunkermuseum bestaat, net als De Valkhofbunker, uit  een Duitse bunker. Bezoekers kunnen hier een uitgebreide collectie van bodemvondsten uit de Tweede Wereldoorlog bezichtigen en de bunker is zo ingericht, dat je een goed beeld krijgt van hoe de soldaten leefden in de barre nadagen van de oorlog.

Bezoek de bunker tijdens 024 Geschiedenis

ZwartDe rijke geschiedenis van onze stad komt van 14 tot en met 16 oktober tot leven tijdens 024 Geschiedenis Nijmegen. Op drie locaties in het centrum zijn er voorstellingen, bezichtigingen en activiteiten.

In het Valkhofkwartier neemt een spannende familievoorstelling je mee langs historische grenzen. Lees hier meer over het volledige programma:

We zien je graag in de Valkhofbunker op zaterdag 15 en zondag 16 oktober tussen 11.00 tot 17.00 uur!

Enorme drukte tijdens de opening van de Valkhofbunker

permanente-opening-valkhofbunkerDe Valkhofbunker ging in het weekend van 10 en 11 september voor het eerst (nu echt!) permanent open voor een groot publiek en dit was een groot succes. Op zaterdag verwelkomden we maar liefst 551 bezoekers. Zondag waren dit er nog meer; toen bezochten zelfs meer dan 650 geïnteresseerden de Duitse bunker. Dit was de moeite van afgelopen maanden en jaren meer dan waard!

img_0986
De dochter van voorzitter Martijn Hermsen knipte het lintje door waarmee de Duitse bunker nu echt officieel geopend werd. Ze stond daarmee symbool de allernieuwste generatie Nijmegenaren die (de interesse in) de rijke geschiedenis van onze stad voortzet.

Valkhofbunker gaat eindelijk open!

De
Een van de panelen met informatie over de woelige tijd rond de bevrijding van onze Keizerstad.

Het lange wachten wordt beloond: op zaterdag 10 september tussen 11.00 en 17.00 uur gaat de deur van de Valkhofbunker eindelijk permanent open voor het grote publiek! Na vele kleine en grote tegenslagen heeft ons team met hulp van vele anderen het eindelijk voor elkaar gekregen de bunker open te stellen. Op zondag 11 september is de bunker eveneens geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

In de bunker kun je lezen, horen en ervaren wat Duitsers, geallieerden en het verzet doormaakten tijdens de bevrijding van Nijmegen, die zich voor een deel in en rondom de bunker afspeelde. We hebben informatiepanelen en uiteraard een uniek en strategisch uitzicht over de Waalbrug, waardoor dit bijzondere gedeelte van de Nijmeegse geschiedenis van dichtbij tot leven komt. Iedereen die geïnteresseerd is in de belangrijke rol die Nijmegen speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog nodigen we van harte uit in de Valkhofbunker. En alle andere nieuwsgierigen zijn natuurlijk ook welkom!

De Valkhofbunker vanaf de Waalkade gezien
De Valkhofbunker vanaf de Waalkade gezien

Voorlopig is de bunker elke oneven week op zaterdag en zondag geopend tussen 11.00 tot 17.00 uur. Zodra we meer vrijwilligers hebben gaan we elk weekend open. Dus wil je graag meehelpen en heb je een interesse in de Nijmeegse geschiedenis? Laat dan wat weten via info@valkhofbunker.nl.

Informatiepanelen worden geïnstalleerd!

Martijn Hermsen legt laatste hand aan paneel
Martijn Hermsen legt de laatste hand aan een van de panelen in de bunker.

Eindelijk is het zover: in de Valkhofbunker worden informatiepanelen opgehangen. Dit is een belangrijke stap, omdat we eerder nogal met problemen kampten (zoals wateroverlast).

Op deze panelen kunnen bezoekers lezen en zien wat zich tijdens de woelige oorlogsjaren allemaal afspeelde in en rond de bunker. Dit is nog maar het begin; het zal straks tijdens een bezoek ook mogelijk worden via je smartphone informatie te krijgen over de Valkhofbunker.

Dit is een goede stap op weg naar 024geschiedenis, een weekend vol Nijmeegse geschiedenis op 14, 15 en 16 oktober 2016 in de Nijmeegse binnenstad, waarin de bunker haar deuren opent voor publiek.

 

Red Dreijerhof en teken de petitie!

Dreijeroord net na de Tweede Wereldoorlog. Bron: Heemkunde Renkum
Dreijeroord net na de Tweede Wereldoorlog. Bron: Heemkundestichting voor de gemeente Renkum

Het wereldwijd befaamde voormalige hotel Dreijeroord in Oosterbeek, onder Britse oudgedienden ook wel het ‘White House’ genoemd, dreigt te worden gesloopt. Om dit te stoppen vragen we je de petitie te tekenen. De initiatiefnemers van de petitie willen naar 10000 handtekeningen, die ze zullen aanbieden aan de gemeente Renkum en vastgoedontwikkelaar Amvest.

Dreijeroord was tijdens de Tweede Wereldoorlog toneel van hevige gevechten en is een van de meest iconische symbolen van Operation Market Garden.

De reden is dat Dreijeroord dreigt te worden gesloopt is dat het 170 jaar oude pand geen monumentale status heeft en de vorige eigenaar de deuren van het pand twee jaar geleden moest sluiten. Het voormalige hotel is nu in handen van belegger Amvest, die het pand wil slopen en er een wooncomplex voor dementerenden van wil maken.

De dreigende sloop roept veel emotie en weerstand op, zowel bij oorlogsveteranen als musea. Wil je dat dit belangrijke deel van onze wereldgeschiedenis bewaard blijft? Teken dan hier.

Valkhofbunker niet geopend tijdens Bunkerdag

Op zondag 5 juni is het nationale Bunkerdag, maar helaas is de Valkhofbunker op die dag niet geopend. Er zijn namelijk nog steeds technische problemen.

Op Bunkerdag zijn Nederlandse bunkers van Hellevoetsluis tot Den Helder tussen 11.00 en 17.00 uur geopend voor publiek. Lees er hier meer over.

De meeste opengestelde bunkers bevinden zich aan de kust. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse 'Atlantikwall'.
De meeste opengestelde bunkers bevinden zich aan de kust. Ze maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van het Duitse verdedigingswerk ‘Atlantikwall’.

Bunker niet open tijdens Bevrijdingsdag

Valkhofbunker helaas nog dicht tijdens 4 en 5 mei

Valkhofbunker nieuwe omslagOok al passen de herdenkingen en vieringen rond 4 en 5 mei perfect bij de Valkhofbunker – toen immers zo hard gevochten is voor de bevrijding van Nijmegen – toch moeten we helaas melden dat we op die symbolisch zo zwaarwegende dagen niet geopend zijn wegens verbouwingen.

Dit wil niet zeggen dat we niet hard werken om de bunker open te stellen voor groot publiek. Omdat we nog steeds problemen ondervinden met de stroomvoorziening, gaan we weer terug naar het verleden. Met olielampen en knijpkatten kunt u vanaf september met eigen ogen aanschouwen hoe de geschiedenis zich tijdens de hevige septemberdagen van 1944 ontvouwde rond de Duitse bunker in het Valkhof. Deze historisch beladen plaats gaat dan – stroom of geen stroom – open voor de echte liefhebber van de geschiedenis!

Wateroverlast is verholpen!

Mede dankzij de inspanningen van de gemeente Nijmegen is de wateroverlast in de Valkhofbunker eindelijk verholpen! Momenteel werken we nog hard aan de elektra, zodat de bunker in september 2016 eindelijk permanent open kan voor publiek. Er zal dan ook een expositie te zien zijn over de Valkhofbunker (en omgeving) tijdens de woelige dagen rond de bevrijding van Nijmegen.

Valkhofbunker op televisie

De Valkhofbunker komt op televisie.  De Nijmeegse televisiezender N1 besteedt dit weekend in het nieuws aandacht aan de openstelling op zondag 25 oktober. Het televisie-item kunt u hier zien.

Helaas gaat de bunker daarna nog niet permanent open, omdat we te kampen hebben met wateroverlast. We werken aan een oplossing en houden u op de hoogte.

Wateroverlast in de Valkhofbunker

IMAG0191
Werklui zijn druk bezig het water uit de bunker te pompen.

Het gaat erom spannen of de Valkhofbunker vanaf 25 oktober permanent open kan voor publiek. De gemeente is namelijk nog druk bezig met het oplossen van een wateroverlastprobleem. Als het hard regent, moet de bunker  worden leeggepompt. Dit is niet bevorderlijk voor de permanente exposities die Stichting Valkhofbunker in de bunker wil onderbrengen.

Op zondag 25 oktober doet de Valkhofbunker mee aan 024 Geschiedenis, een weekend waarin Nijmegen haar rijke geschiedenis toont. Dit gaat nog steeds door; u bent tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom in de bunker. Het is de bedoeling dat de bunker vanaf die datum ook elke zaterdag en zondag open is, maar dit wordt mogelijk nog enige tijd uitgesteld. We houden u op deze website op de hoogte van de ontwikkelingen. Tot die tijd nog twee foto’s van de wateroverlast binnenin de bunker:

IMAG0185IMAG0195

Succesvolle proefopening Valkhofbunker

Valkhofbunker geopendDe eerste openstelling van de Valkhofbunker was een groot succes. Ruim duizend bezoekers hebben de afgelopen weekenden het vestingwerk bezocht.  Frank Egberts van Stichting Valkhofbunker noemt dit ‘een hele mooie prestatie’.

De Valkhofbunker was geopend op 12 en 13 september ter ere van Open Monumentendag en van 17 tot en met 20 september in het kader van de herdenking van Operation Market Garden. Dit was een proefopening in een nog vrijwel lege bunker, voorafgaand aan de officiële opening tijdens 024 Geschiedenis op 25 oktober.

 

Bezoek de Valkhofbunker tijdens Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op 12 en 13 september wordt de Valkhofbunker tijdelijk opengesteld voor publiek. Binnen krijgt u een voorproefje van wat u straks kunt zien, horen en ervaren als de bunker officieel open gaat op 25 oktober. Klik hier voor het volledige programma van de Open Monumentendag in Nijmegen.

Openingstijden: zaterdag 12 en zondag 13 september tussen 12.00 en 17.00 uur, Valkhofpark, Nijmegen.

Ook gaat de bunker open tussen 17 en 20 september. Op deze dagen wordt herdacht dat 71 jaar geleden Operation Market Garden plaatshad.

Overijssels echtpaar krijgt voorproefje

Eerste bezoekers aan de bunkerDit echtpaar uit Overijssel, dat toevallig in het Valkhofpark was, mocht afgelopen week als eerste officieuze bezoekers een kijkje nemen in de  Valkhofbunker. Andere nieuwsgierigen zullen moeten wachten tot  25 oktober, want dan gaat de bunker pas voor het eerst echt open voor publiek. De Valkhofbunker doet dan mee met 024Geschiedenis, een weekend boordevol Nijmeegse geschiedenis. U kunt dan zelf ervaren hoe het toeging tijdens de spannende en gruwelijke dagen tijdens de strijd om de Waalbrug in september  1944.

Ook zonder aankleding is de beklemming van de septemberdagen van 1944 nog duidelijk merkbaar.
Ook zonder aankleding is de beklemming van de zenuwslopende septemberdagen van 1944 nog duidelijk voelbaar in de bunker.

Nieuwe foto’s van verdwenen bunker

Stichting Valkhofbunker is in het bezit gekomen van foto’s van Bunker Oost. Dit is bijzonder, omdat maar zeer weinig beeldmateriaal van de bunker bekend is. De foto’s zijn aangeleverd door Marcel Degen uit Malden.

Bunker Oost bevond zich aan de Voerweg, achter de Barbarossaruïne. De bunker is in 1943 door de Duitse bezetter gebouwd en werd in 1984 gesloopt vanwege de renovatie van het Valkhofpark. De bunker was toneel van hevige strijd tijdens de bevrijding van Nijmegen in september 1944.

Van de drie bunkers in het Valkhof is alleen Bunker Noord, de ‘Valkhofbunker’ nog overgebleven.

Een duidelijke opname van de oostelijke bunker.
Achter de ruïne is de dekplaat van de bunker duidelijk te zien.

Klik hier voor meer foto’s van Bunker Oost.

Eerste stap sinds 1947

Vandaag op 3 juni 2015, 68 jaar na de afsluiting van de bunker in 1947, hebben de vrijwilligers van Stiching Valkhofbunker weer voet gezet binnen de Duitse bunker op Het Valkhof. Een mijlpaal is bereikt!
Verdere renovatie en werkzaamheden aan de toegang volgen gedurende de komende weken.  Toegang voor publiek volgt later dit jaar.

Voor aanvullende foto’s van de werkzaamheden zie Foto’s Valkhofbunker.

Start werkzaamheden

vanaf 1 juni worden gedurende enkele weken werkzaamheden verricht aan de toegang naar de Valkhofbunker. De aarde wordt afgegraven en afgevoerd, waarna de trap gerenoveerd wordt en de deur en het hekwerk geplaatst worden.
De bunker is gedurende deze periode nog niet toegankelijk voor publiek!

Zodra de werkzaamheden voltooid zijn, wordt de bunker ingericht met informatiepanelen en materiaal. Doelstelling is de bunker open te stellen voor publiek gedurende de zomerfeesten/4-daagse.

Nieuwscafé in DroomVillaLUX

Hoe moet het verder met het verhaal van oorlog en vrede, vrijheid en mensenrechten, nu het plan voor het Vrijheidsmuseum WO2 in de Vasim in Nijmegen in de prullenbak ligt? Dat is het onderwerp van het Nieuwscafé van De Gelderlander op vrijdagmiddag 12 december in DroomVillaLUX. Tal van gasten uit de museumwereld, universiteit en de cultuurwereld presenteren daar hun suggesties. Waaronder ook Stichting Valkhofbunker.

Zo komt directeur Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Hij maakte deze week al duidelijk dat hij ‘droomt’ van een Vrijheidsmuseum ‘light’.
Hij werkt nu in een hoog tempo aan vernieuwing van zijn museum. Hij wil de verhaallijn van het huidige museum uitbouwen met extra aandacht voor het Rijnlandoffensief en daarnaast het begrip vrijheid in zijn nieuwe museum centraal stellen.

Naast Lenders is ook de historicus Joost Rosendaal aanwezig van het kenniscentrum Tweede Wereldoorlog van de Radbouduniversiteit. Redacteur Rob Jaspers praat met hem over zijn ‘oorlogsinzet’.

In dit Nieuwscafé passeren ook een reeks andere initiatieven zoals de plannen voor een oorlogsmuseum in de bunker op het Valkhof, een vaste aanduiding van de brandhaardenroute van het bombardement op Nijmegen, en de acties voor een namenmonument voor de 449 vermoorde Nijmeegse Joden.

Het Nieuwscafé in DroomVillaLUX aan de Oranjesingel is van 17.00 tot 18.30 uur, inloop vanaf 16.30 uur.

Programma herdenking Operation Market Garden 70 jaar

De Duitse fortificaties op het Valkhofpark en omliggende terreinen waren van groot belang tijdens de gevechten in september van 1944. Gedurende de militaire operatie genaamd Operation Market Garden heeft de Duitse bunker in dit park een belangrijke rol gespeeld.
De doelstelling was om de bunker tijdens de herdenking ‘feestelijk’ te openen. Helaas is dit streven niet gehaald en gaat de bunker pas eind 2014 open.

Gedurende de herdenking in september hebben wij dan ook een aangepast programma en zijn vrijwilligers van Stichting Valkhofbunker bij de bunker aanwezig om bezoekers te informeren over de bunker en de gerelateerde gebeurtenissen.

Donderdag 18 september
09:00-15:00 > Scholenprogramma (besloten)
15:00-21:00 > Open voor publiek

Vrijdag 19 september
09:00-15:00 > Scholenprogramma (besloten)
15:00-21:00 > Open voor publiek

Zaterdag 20 september
11:00-21:00 > Open voor publiek

Zondag 21 september
11:00-18:00 > Open voor publiek

Naast informatieverschaffing over de Valkhofbunker is er ook een groot re-enactment kampement op het Valkhofpark aanwezig georganiseerd door De stichting Cultuurhistorisch Projectbureau (CHPB). Meer informatie op hun Facebook pagina.

Market-Garden-70

Artikel Telegraaf

Naar aanleiding van de herdenking van 70 jaar Operation Market Garden in september 2014, heeft De Telegraaf een artikel gepubliceerd over de aankomende openstelling van de Duitse bunker in het Valkhofpark te Nijmegen.

Telegraaf 09-2014

 

Ook beschikbaar in PDF: Het_geheim_van_de_Valkhofbunker (aangeleverd door Antoon Duynstee).

De stichting hoopt dat er naar aanleiding van dit artikel nog meer mensen zich melden met informatie over de bunkers in het Valkhofpark en de gebeurtenissen eromheen ten tijden van de bezetting en de periode erna.

Heeft u informatie? Neem dan contact met ons op.

Opgraving Valkhofbunker

Op 9 september 2014 is de Gemeente Nijmegen begonnen met het vrij leggen van de bunker in het Valkhof. Doel hiervan is het onderzoeken van wat er nog ligt en op basis daarvan een plan te kunnen maken voor openstelling (hekwerk, deur e.d.).

Opgraving Bunker

 

De opgraving behelst slechts één dag, waarna de toegang weer dichtgemaakt wordt. Het gaat dan weer open bij de werkzaamheden om de bunker definitief te openen.

Foto binnenzijde vanaf (dichtgemetselde) ingang Valkhofbunker.

Referentiebezoek Atlantikwall Museum Noordwijk

Eind juli zijn twee medewerkers van Stichting Valkhofbunker op referentiebezoek geweest bij het Atlantikwall Museum Noordwijk. Hier zijn zij na een warm onthaal door Dirk Zweers (secretaris), rondgeleid door de diverse gangen en bunkers waar dit museum uit bestaat. Hierbij zijn veel ideeën opgedaan welke bruikbaar zijn voor de Valkhofbunker.

logo atlantikwall museum noordwijk

Dit museum is een aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is Duitse bunkers/stellingen uit de Tweede Wereldoorlog.

De Museumbunker aan de Bosweg 15, Noordwijk is van 4 mei t/m 14 september 2014 op zondagen van 10.00 tot 17.00 uur open. Een aansluitend bezoek (vanaf 4 mei t/m 31 augustus) aan het bunkercomplex in de nabijgelegen Noordduinen is alleen mogelijk met reservering.

museum6         museum5

Meer informatie: www.atlantikwall.nl

Weg naar de bevrijding

Apeldoorn, 12 juni 2014 – Twaalf hoofdstukken vol monumentale historische beelden en actuele reportages. Dat is de opzet van het project ‘Weg naar de bevrijding’, een journalistieke samenwerking tussen Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander en PZC, Omroep Brabant en Omroep Gelderland, om de 70e verjaardag van de bevrijding van Zuid- en Oost-Nederland in 1944 en 1945 te markeren.

WNDB

Ton Heerts directeur van het vfonds, het nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, heeft de website wegnaardebevrijding.nl officieel live gezet, met het eerste hoofdstuk over D-day. Tot aan mei 2015 wordt de website, die in beeld, woord en geluid het bevrijdingsverhaal vertelt, regelmatig aangevuld met nieuwe hoofdstukken en bijzondere projecten.

 Rode draad
De rode draad op wegnaardebevrijding.nl is de verbinding tussen nu en toen. Wat is 70 jaar na het begin van de bevrijding nog zichtbaar, voelbaar en bekend over de strijd in ‘44 en ‘45’? In het aan de website gekoppelde jongerenproject maken jonge verslaggevers van de Wegener-dagbladen langs de bevrijdingsroute dwars door Europa contact met leeftijdsgenoten om deze vragen te beantwoorden.

‘Weg naar de bevrijding’ wil ook ruimte bieden aan de bijdragen, reacties en herinneringen van iedereen die bij de bevrijding betrokken is geweest of zich betrokken voelt. Op de website worden bezoekers nadrukkelijk uitgenodigd van zich te laten horen.

Samenwerking
Het is voor het eerst dat de regionale dagbladen en omroepen in Zuid- en Oost-Nederland gezamenlijk een omvangrijk journalistiek project realiseren. Vier van de zeven Wegener-dagbladen; Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander en PZC, hebben samen met Omroep Gelderland en Omroep Brabant in dit mammoetproject het voortouw genomen. Het vfonds heeft hieraan een subsidie toegekend.

Met name in september en oktober 2014, wanneer het 70 jaar geleden is dat de strijd om Zuid-Nederland in volle hevigheid woedde, zullen de dagbladen en omroepen rond deze website speciale bijlagen maken en live-uitzendingen verzorgen.

Liberation Route
Het project ‘Weg naar de bevrijding’ loopt gelijk op met de Liberation Route, de reizende expositie over de bevrijding van West-Europa langs de weg die de geallieerden in 1944 en 1945 aflegden: van de stranden van Normandië, door Frankrijk en België naar Zeeland, Brabant, Gelderland en Limburg en daarna de route richting Berlijn. In zes Europese landen zal de bevrijding dit jaar worden herdacht met tentoonstellingen en talrijke plaatselijke en landelijke initiatieven.

Culturele ANBI status

Stichting Valkhofbunker is trots op de toekenning van Culturele ANBI status.
Hierdoor is het voor bedrijven en particulieren interessanter om giften te doen aan de stichting.

ANBI

Wat is het belastingvoordeel voor donateurs van een culturele ANBI?

Vanaf 1 januari 2012 geldt voor donateurs van culturele ANBI’s een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

De registratie staat vermeld in het ANBI register. Meer informatie over de voordelen voor donateurs vindt u op de site van de belastingdienst.