Bunker Noord (1943- )

Dit is de enige overgebleven Duitse Bunker in het Valkhofpark: de Valkhofbunker.

Bunker Noord

De bunker bevindt zich onder het hoogste uitkijkpunt van het Valkhofpark, met uitzicht op de Waalbrug en de Ooijpolder. Het bouwwerk wordt in diverse documenten ook wel geduid als Bunker A en is een zogeheten dubbele mitrailleursbunker, waarin plaats is voor twee mitrailleurs.

Tijdens de bevrijding van Nijmegen in 1944 hebben hevige gevechten plaatsgehad rond het Valkhof en de bunkers. Deze gevechten speelden een belangrijke rol tijdens Operation Market Garden, de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Duitse SS-eenheid Kampfgruppe Euling verdedigde het Valkhof en omgeving, en bemande ook de Valkhofbunker. Eén van de kanonnen die door die legereenheid werd gebruikt is nu nog zichtbaar bij het Belvedère.

In eerste instantie sloegen de Duitsers de aanvallen van de Amerikaanse 82ste airbornedivisie af, die onder leiding van brigadegeneraal Gavin het Valkhof trachtte te veroveren. De Britse Grenadier Guards schoten de 82ste te hulp en begonnen samen aan een grootse aanval. Een deel van de troepen maakte hierbij de oversteek over de Waal en viel de Duitse troepen in de rug aan. Op 20 september 1944 werden het Valkhof en omgeving bevrijd.

Plattegrond van de enige overgebleven Duitse bunker in het Valkhof. De huidige Valkhofbunker.
Plattegrond van de enige overgebleven Duitse bunker in het Valkhof: de huidige Valkhofbunker.

Meer afbeeldingen van de Valkhofbunker vindt u hier.