MILITAIRE EREVELD IN GROESBEEK ONTHULT EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG !

Tijdens Open Monumentendag op 11 september organiseert de Commonwealth War Graves Commission gratis rondleidingen, demonstraties en interactieve workshops op de militaire erevelden aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Aansluitend bij het Europese en landelijke thema “Duurzaam erfgoed” neemt de CWGC jong en oud mee achter de schermen van dit unieke culturele, tuinbouwkundige en architecturale erfgoed.

Ga mee op één van de gratis rondleidingen door natuurgids Michel Rouw en onze Nederlandse tuinbouwverantwoordelijk Alex Kalma, en ontdek hoe de CWGC kiest voor een duurzaam onderhoudsbeleid, zonder pesticiden en extra aandacht voor biodiversiteit. Kom ook te weten hoe je deze begraafplaats kun leren lezen en begrijpen. Michel Rouw, ook wel gekend als presentator van Het Natuurprogramma op Omroep Berg-en-Dal Kiekdor, werkt al 20 jaar voor de Commonwealth War Graves Commission in Groesbeek en kent de begraafplaats vanbinnen en vanbuiten!

Liever de handen uit de mouwen steken? Ook dat kan tijdens Open Monumentendag. Onder begeleiding van een meester steenkapper van de CWGC, kap je zelf je initialen uit een stukje gerecupereerd natuursteen. Zo ontdek je uit eerste hand wat er komt kijken bij het in ere houden en restaureren van de militaire grafstenen op het ereveld.

Daarnaast voorziet de CWGC ook een workshop ‘Zaadbollen maken’. De nodige ingrediënten, richtlijnen en steun worden voorzien zodat jij aan de slag kunt. Daarna rest enkel nog te genieten van de bloemetjes en bijtjes in je tuin en trots te wezen op jouw bijdrage bij de biodiversiteit! Tijdens de workshop zul je ook kunnen kennismaken met onze vriendelijke tuinmannen, die je de kneepjes van hun vak en machines graag zullen tonen.

De militaire erevelden in Groesbeek
De begraafplaats, die de originele naam ‘Groesbeek Canadian War Cemetery & Memorial’ draagt, is de laatste rustplaats van 2.619 strijdkrachten van het Gemenebest (en voornamelijk Canadezen) die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het herdenkingsmonument gelegen te midden de begraafplaats, herdenkt nog eens 1019 soldaten, individueel herdacht met naam op de herdenkingspanelen, want zij hebben geen gekend graf.

Over de Commonwealth War Graves Commission
De oorlogsbegraafplaats werd gebouwd en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission, de non-profit organisatie met als missie te zorgen voor de Gemenebest strijdkrachten die sneuvelden voor onze vrijheid en dit tot tot in de eeuwigheid. Zo zorgt ze ervoor dat de verhalen van de soldaten hier, en op meer dan 23.000 locaties in 150 landen wereldwijd, nooit zullen worden vergeten!

Praktisch
Rondleidingen starten elk uur op het uur tussen 10u en 17u. (laatste rondleiding start om 16u).
Deelnemen aan de workshops kan doorlopend doorheen de hele dag.

Ons aanbod is ook terug te vinden op de nationale website van Open Monumentenland, die Open Monumentendag in Nederland landelijk coördineert, www.openmonumentendag.nl.
Dit zijn de links naar de pagina’s van open Monumentendag:
Militaire erevelden: https://www.openmonumentendag.nl/monument/militaire-erevelden-groesbeek/
Workshop steenkappen: https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/workshop-steenkappen/
Workshop zaadbolletjes maken: https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/workshop-zaadbolletjes-maken/
Rondleidingen: https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/rondleiding-over-de-militaire-erevelden-groesbeek/
Website CWGC: https://www.cwgc.org/visit-us/open-days/