Weg naar de bevrijding

Apeldoorn, 12 juni 2014 – Twaalf hoofdstukken vol monumentale historische beelden en actuele reportages. Dat is de opzet van het project ‘Weg naar de bevrijding’, een journalistieke samenwerking tussen Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander en PZC, Omroep Brabant en Omroep Gelderland, om de 70e verjaardag van de bevrijding van Zuid- en Oost-Nederland in 1944 en 1945 te markeren.

WNDB

Ton Heerts directeur van het vfonds, het nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, heeft de website wegnaardebevrijding.nl officieel live gezet, met het eerste hoofdstuk over D-day. Tot aan mei 2015 wordt de website, die in beeld, woord en geluid het bevrijdingsverhaal vertelt, regelmatig aangevuld met nieuwe hoofdstukken en bijzondere projecten.

 Rode draad
De rode draad op wegnaardebevrijding.nl is de verbinding tussen nu en toen. Wat is 70 jaar na het begin van de bevrijding nog zichtbaar, voelbaar en bekend over de strijd in ‘44 en ‘45’? In het aan de website gekoppelde jongerenproject maken jonge verslaggevers van de Wegener-dagbladen langs de bevrijdingsroute dwars door Europa contact met leeftijdsgenoten om deze vragen te beantwoorden.

‘Weg naar de bevrijding’ wil ook ruimte bieden aan de bijdragen, reacties en herinneringen van iedereen die bij de bevrijding betrokken is geweest of zich betrokken voelt. Op de website worden bezoekers nadrukkelijk uitgenodigd van zich te laten horen.

Samenwerking
Het is voor het eerst dat de regionale dagbladen en omroepen in Zuid- en Oost-Nederland gezamenlijk een omvangrijk journalistiek project realiseren. Vier van de zeven Wegener-dagbladen; Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander en PZC, hebben samen met Omroep Gelderland en Omroep Brabant in dit mammoetproject het voortouw genomen. Het vfonds heeft hieraan een subsidie toegekend.

Met name in september en oktober 2014, wanneer het 70 jaar geleden is dat de strijd om Zuid-Nederland in volle hevigheid woedde, zullen de dagbladen en omroepen rond deze website speciale bijlagen maken en live-uitzendingen verzorgen.

Liberation Route
Het project ‘Weg naar de bevrijding’ loopt gelijk op met de Liberation Route, de reizende expositie over de bevrijding van West-Europa langs de weg die de geallieerden in 1944 en 1945 aflegden: van de stranden van Normandië, door Frankrijk en België naar Zeeland, Brabant, Gelderland en Limburg en daarna de route richting Berlijn. In zes Europese landen zal de bevrijding dit jaar worden herdacht met tentoonstellingen en talrijke plaatselijke en landelijke initiatieven.